Uzení v EGGu - AstraNet.cz
AstraNet.cz

Dům a zahrada

Menu

MENU

KATALOG PRODUKTŮ

Uzení v EGGu

grilování

Big Green Egg je ideální pro přípravu uzených pokrmů a nebo pro zvýraznění chuti připravovaných jídel. Nezapomenutelný dojem uděláte na všechny své hosty s charakteristickou vůní a jemnou chutí horkého kouře. Chtěli byste se dozvědět, jak funguje uzení v EGG? Rádi vám všechno vysvětlíme!

<< VIDEO

UZENÍ? POUŽIJTE CONVEGGTOR!

Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, doporučujeme, abyste při uzení v Big Green Egg používali ConvEGGtor

uzení

Postupujte následovně:

  • Krok 1: Naplňte EGG uhlím, vložte podpalovače a zapalte.
  • Krok 2: Pokud plánujete pro uzení použít dřevěné štěpky nebo špalíky na uzení, dejte před tím na chvíli do misky s vodou. Takto připravené je pak nasypte na rozžhavené dřevěné uhlí. Čím déle budete chtít udit, tím více štěpek nebo špalíku nasypte do uhlí.
  • Krok 3: Zahřejte EGG na teplotu mezi 100 a 150°C. Ideální teplota pro uzení je mezi 60 a 90°C, ale jakmile umístíte convEGGtor, tak teplota v EGG mírně klesne.
  • Krok 4: Umístěte convEGGtor do EGG nohama nahoru, do convEGGtoru postavte pekáč na odkapávání a nahoru umístěte nerezový rošt. Odkapávací miska zachycuje šťávu a bílkoviny, které by se jinak mohly spálit nebo zatuhnout na keramickém povrchu convEGGtoru. Do odkapávací misky přidejte trochu vody a vytvořte trochu páry. Díky tomu se jídlo v EGG bude vařit rovnoměrně. Vezměte v úvahu, že po umístění uvedeného příslušenství bude teplota v EGG mírně klesat. Big Green Egg samozřejmě bude stále horké, i když uzení se provádí při poměrně nízké teplotě, proto byste měli mít k dispozici ochranné rukavice (např. EGGmitt nebo silikonové rukavice) nebo kleště na rošt pro bezpečnou manipulaci.
  • Krok 5: Jakmile v EGG dosáhnete požadované teploty, umístěte Vaše ingredience na rošt a začněte s uzením. Pokud plánujete použít k tomu dřevěné prkénko na uzení, namočte ho před tím do vody. Na takto připravené prkénko položte suroviny a dejte na rošt EGG.
  • Krok 6: Omezte proudění vzduchu v EGG mírným uzavřením větracích dvířek v keramické základně a litinovým regulačním poklopem s dvojí funkcí na keramickém víku. Tím dosáhnete konstatní teploty v EGG
  • Krok 7: Zkontrolujte, zda je Vaše jídlo dobře vyuzeno a správně uvařeno. Existují dva způsoby, jak to provést. Můžete buď přesně měřit čas vaření (uzení), nebo můžete měřit teplotu jádra idgrediencí. Doba uzení a teplota ve středu masa závisí na tom, co udíte, na jeho hmotnosti a na tom jak máte jídlo rádi připravené. Jinými slovy, experimentujte dle Vašich chutí! Na stránce Nastavení teploty naleznete užitečnou tabulku se surovinami, váhami, teplotami a časováním. Pro měření teploty jádra můžete použít například digitální kapesní teploměr, dálkový teploměr s dvojitou sondou nebo digitální teploměr pro okamžité měření.
  • Krok 8: Jakmile je Vaše jídlo hotové, vytáhněte ho z EGG a můžete servírovat!

 

uzení

DŘEVĚNÉ ŠTĚPKY/ŠPALÍKY NA UZENÍ A PŘÍCHUTĚ

Chcete-li dosáhnout co nejlepšího výsledku uzení, doporučujeme použít dřevěné štěpky nebo špalíky na uzení Big Green Egg místo udících štěpků nebo pilin. Dým vyvíjený dřevěnými štěpky a špalíky Big Green Egg dodá skvělé příchutě a jedinečné aroma vašim ingrediencím a pokrmům. A vy si budete moct hrát a experimentovat s chutěmi a vůněmi.

Druh dřevěných štěpek nebo špalíků má vliv na chuť. Některé typy jsou intenzivnější než jiné. Navíc je jeden typ ideální pro uzení masa, zatímco jiný může být vhodnější pro ryby. Pokyny pro použití různých typů naleznete níže.

 

  • Jablko (k dispozici dřevěné štěpky a dřevěné špalíky) dodává a podtrhuje přirozenou sladkost ryb, korýšů a drůbeže. Skvěle se také hodí k přípravě vepřového nebo jiného bílého masa.
  • Třešeň (k dispozici dřevěné štěpky) dodává mírnou ovocnou chuť a skvěle se hodí skoro ke všem druhům masa. Je vynikající pro přípravu ryb, kachny, jehněčího a hovězího masa, a všech druhů zvěřiny.
  • Pekanový ořech (k dispozici dřevěné štěpky) dodává rybám a drůbeží bohatou a jemnou chuť. Hodí se skvěle k přípravě kořeněných uzených jídel, jako například klasické americké barbecue.
  • Hickory ořech (k dispozici dřevěné štěpky a dřevěné špalíky) se výborně hodí pro přípravu červeného masa, krůty, kuřete a všech druhů zvěřiny. Je také ideální pro uzení ovoce a ořechů, dodává ingrediencím silnou, kořeněnou a uzenou příchuť.
  • Mesquite (k dispozici dřevěné špalíky) dodá steakům a kotletám delikátní kořeněnou příchuť.
regulace teplotyegg

 

grilování

recepty

Kontakt

Tomáš Matýsek
+420 604 254 986

Hodnocení obchodu na Zboží.cz
TOPlist

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.